Foloseste codul PREMIUM20 pentru 20 de lei reducere atunci cand cumperi cele 12 editii Istorie Veche premium dintre martie 2022 si februarie 2023. Peste 12 ore de articole de istorie pe care le primesti pe email si pe care poti sa accesezi de oriunde ai internet pe mobil, tableta sau laptop/PC.
< Dragoş Vodă (1347 – 1354) | Balc Vodă (1359) >
Urmaşul lui Dragoş la conducerea mărcii moldave a fost fiul său, Sas care va deţine funcţia de Markgraf între anii 1354 – 1359, perioadă în care nu se va face remarcat prin vreun fapt mai deosebit, după cum bine ne informează Miron Costin, în al său “Letopiseţ al Moldovei: “Domnit-au ani 4, iară ce s-au lucrat în dzilele lui, nemic nu scrie nicăiuri”.
Cronicile maghiare îi menţionează însă copiii: Balc/Baliţă, Ioan Valahul, Drag, Ştefan şi o fată, al cărui nume nu-l cunoaştem, care a fost căsătorită cu Dragomir.
Bogdan Vodă va începe în anul 1358, o campanie împotriva “mărcii” maghiare, condusă de căpitanul regal Sas, fiul lui Dragoş I.
În urma unor lupte sângeroase, care au durat aproape doi ani, Bogdan reuşeşte să înfrângă oştile maghiare, cantonate în zonă şi să se impună, cu ajutorul conducătorilor locali, ca şi singur stăpânitor al Moldovei. Sas este ucis, se pare, în aceste lupte, iar după alte surse, este luat prizonier de către Bogdan, deoarece nici cronicile maghiare din acele timpuri nu-l mai menţionează decât la trecut: ”Sas, voievodul nostru maramureşan, iubit nouă şi credincios”.
Fiii şi nepoţii lui se refugiază în Transilvania, solicitând ajutorul regelui maghiar Ludovic I.